Çir hoşafı yeşildere sakinlerince bilinen her zaman yapılan düğünde bayramda ramazanda tüketilen bir kompostu türüdür .
çoğu tariflerde tatlı kayısıdan yapıldığını aktarmaktadır,ancak burada küçük bir ayrıntı gözden kaçırılıyor kısaca anlatalım.
Elmadağ ve yeşildere bölgemize özgü olan çir hoşafı diğer yörelerin kayısı kompostosu ile aynı değildir.
Yeşilderede çir hoşafı için kullanılar kuru zerdali ekşimsi tadındadır, yaban meyvası gibi belli bir bölge olan, kasım bağı mevkiinde dogal kendiliğinden yetişen yani adı
hüdai kayısısı olarak geçen ,ekşimsi tadı olan kurutulmuş zerdaliden yapılır tariflerdeki gibi tatlı kayısıdan yapılmaz...
Genelde çekirdeği ile gün ışığında kurultulmuş ekşimsi zerdali ile çir hoşafı yapılır..
Yeşilderemizin çir hoşafı malzemeleri bilindiği üzere gün ışığında çekirdeği ile birlikte kurutulmuş ekşimsi hüdai zerdalisini göz kararı kullanacagınız kaba ve miktarına göre belirlersiniz bilinenlerin aksine toz şekerin fazlalığına veya tatlandırıcı ve renklendiricilere itibar edilmez şeker az kullanır .
Gün ışığında kurutulmuş ekşimsi zerdaliyi güzelce yıkadıktan sonra su dolu olan büyükce bir tencerede çirler yumuşayıncaya kadar iyice kaynatın arkasından toz şekerinizi ilave ederek tatlandırın On dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp oda sıcaklığında Soğutun sonra buz dolabınızda saklayın soguk servis yapın için hepsi bu afiyet olsun...