Yeşildere Tarihçesi

       Yeşildere Ankara’nın 35.km doğusunda Ankara Samsun Karayolundan 7 km içeride Elmadağ İlçesi ile Hasanoğlan Beldesi arasında kurulmuş 2700 nüfuslu şirin bir beldemizdir.
     Tarihi oldukça eskilere dayanan Yeşildere tarihi ipek yolu üzerinde kurulmuş olup 1970 yılında şu anda bulunduğu yere taşınmıştır.
     07.06.1992 tarihinde belediyelik olan Yeşildere içerisinde iki adet mahalle bulunmakta olup bunlar adını Seyit Cemali Türbesinden alan Seyit Cemali Mahallesi ve Fatih Mahallesidir. Beldemiz tarihinde İslam dinine hizmet etmiş büyük evliyalar bulunmakta olup bu gün bunlara ait üç adet türbe bulunmaktadır. Kurtuluş savaşına Yeşildere köyünden 35 kişi katılmış olup Çanakkale savaşında 5 kişi Kurtuluş savaşında 9 kişi şehit olmuştur.
     Beldemizde iki adet ilköğretim okulu bulunmakta olup lise açılması için çalışmalar devam etmektedir. Beldemizde ayrıca 1 adet sağlık ocağı, iki adet cami ve bir adet PTT şubesi bulunmaktadır.

yeşildere , ilçe merkezine  yaklaşık 10 km mesafede . İlk yerleşmelerden olan bu yer milat öncesi, Galat, Roma ve Erken Bizans dönemine ait antik malzeme ve höyükler İmalin kale Yağlı- pınar mevkiinde beşik çatı şeklinde taş, kisecik tümülüsü,üç sivriler tümülüsü,Roma dönemi Aslan heykeli, "Çatal kaya höyükler, Bozan kayası, Marmalı'da tarihi kabartma taşlar, Özbağlar mevkiinde "Seyid Cemali Türbesi"ndeki antik sütunlar, Roma dönemine ait sütun ve başlıkları, "Pencere Kayası", Eski köy yakınlarında mağara, Sarayözü mevkii sütün başlığı gibi arkeolojik miras bulunmaktadır. 1463 yılı kayıtlarında bulunmayan köyün, Ankara civarında bulunan ve kayıtlarda "Cemal Zaviyesi" olarak adı zikredilen "kolonizatör bir derviş "in mezrası olduğu biliniyor