İdris Dağı



Yeşildere

Ankaradan 40 kilometre mesafede elmadağa sadece 9 kilometre uzaklıktadır.
Ayrıca eski köyden çıkabilirsiniz idris dağının zirvesine .
Doğusunda Kalecik ve Irmak batısında çubuk bulunmakta Hasanoğlan  fidanlıktan yada gelin kayadan kuş  bakışı  baktığınızda esenboğa havalimanını görebilirsiniz gece özellikle havalanı ışıklarını iniş ve kalkış yapan uçakları seyreye bilirsiniz tabiiki mevsim yazda olsa üzerinizi sıkı giyinmelisiniz bu sert ve oksijen dolu rüzgarda  elmadağını ve yeşildereyide seyredebilirsiniz.
Nazlı yurttan bakıldığında uçsuz bucaksız sırtlar mevcut dağcılar ve doğa severler  fotoğrafçılar için güzel bir yerdir idris dağı yöremiz insanı genelde hayvan otlatmak için yaylaya gider idris dağına, veya piknik yapmak için buraya çıkar  dağın eteğindeki yerleşim yerlerini bir birine kısa sürede bağlayan toprak yollar mevcuttur mesela eskiden kaleciğe un yapmaya değirmene gidilirdi toprak yoldan şimamat gollü  köylerine çobanlar kaybolan hayvanlarını aramaya yürüyerek giderlerdi.

İdris dağının  yüksekliği 1990 metredir kırk kızlar
hemen hemen zirve sayılır ,ayrıca yine zirveye yakın sayılabilcek bir nokta olan kartal diye adlandırılan tepeden soğuk su çıkar yazın bile burada elinizi uzun müddet suyun içinde tutamazsınız kartaldaki bu suyun  karpuzu suya attığınız vakit çok kısa sürede çatlattığı yöre halkınca bilinir ,İdris dağının bitki örtüsüne gelecek olursak yazların kurak kışları çok serttir bitki ortüsü gurup koru ağacı pürü ve meşeler öze kadar yani seyid cemali türbesine kadar iner ,topuz , gelin kaya ve ibalın kaya sırtlarından aşağı ahlatlar görülür dagin obür yüzünden büyük dereleri genelde kalecik tarafından kızılırmağa ulaşır dağın bu taraftaki kısmından akan dereler değirmendere mevkiinden yeşildere öz bağlarına  ve bir miktar elmadağ yenişıh özbağlarına ulaşır    .

İdris Dağı


İdris Dağı Kırk Kızlar Kayası Türklerin taşa bağlı inançlarına göre ziyaret edilen ve Anadolu'da birçok yerde rastladığımız taş kesilme efsanelerinden birisidir. Bölgede bu dağın devamı olan Gelin Kayası'nm hikayesine benzemektedir. Efsane şöyledir: "Yörede oturan kırk kız, bahçelerden odun getirmeye gitmişlerdir. Odunlarını topladıktan sonra, eve dönmeye koyulan kırk kızın yolunu eşkiyalar keser. Namuslarının korumak için kızlar, "Allah 'ım, bizi bu eşkiy oların eline teslim etme, ya taş et, ya da kuş et. " diye dua ederler. Duaları kabul olur ve oracıkta taş kesilirler.. " DİĞER YEŞİLDERE TÜRBELERİ: Diğer Yeşildere Türbeleri, Yeşildere Beldesinde yeni ve eski yerleşim yerindedir. Yeşildere Köyünün bilinen ve ziyaret edilen en önemli türbesi Seyit Cemali'ye aittir. Ayrıca Yeşildere Beldesinde Tek Türbe olarak anılan bir türbe ve eski Yeşildere Yerleşimi yani Dereşıh Köyünün mezarlığında medfun bulunan İsimsiz Türbe bulunmaktadır.

KUŞ FOTOĞRAFLARI








Elmadağ Yeşildere ağaç dikme şenlikleri görüntüleri



Elmadağ Yesildere Bilder der Baumpflanzfest





Yağmur duası


Seyyit cemali Türbesi:

Türbe 1991 yılında onarım görmüştür. Kırma ve yığma taştan inşa edilmiştir, türbede üç adet 
sanduka bulunmaktadır. Kiremit çatıyla örtülüdür. 

Türbe Koruma Kurulu kararıyla 1990 yılında 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir. 
Seyit Cemali Yeşildere halkı tarafından özellikle Yağmur Duası için toplu olarak her yıl 
ziyaret edilmektedir. Değişik dilekler ve istekler içinde ziyaret edilir.