Ekmek ve un ürünlerindeki yöresel tat ve lezzetin o bölgenin suyunu kullanarak tutturulduğu fikrinide düşünmenizi dilerim.
Elmadağ #yeşilderede gözleme önceleri dereşıhtayken Ramazanlarda düğünlerde harmanda'toplantılarda yapılırdı ir ekmeğinde(sahurda) sıcak gözleme ve yanında çir hoşafı çok sık tüketilirdi.
Her yörede çeşitli iç hazırlanarak yapılmakta,kimi peynirli ,ıspanaklı,kıymalı,üzerine çikolata sürülerek yapılanlar var.yeşildere gözleme malzemelerimiz sade içsiz olarak hazırlanışını aşağıdaki gibi sunup yapacağınız adete göre artırmak sizlere bırakılmıştır.
Not:Şebeke suyu kullanmayınız,kaynak suyu en güzel tercih.
1 kilo un veya sizin yapacağınız porsiyona göre
2 su bardağı kaynak suyu bizler genelde dereşıhdan eski köydeki pınarlardan getirdiğimiz sulardan kullanıyoruz
1 çay kaşığı tuz
250 gr sarı renkli çiçek tereyağı
Sıra hamuru hazırlamaya geçelim
Genişce bir plastik leğen yada kaba yukarıda saydığımız ölçeklerdeki malzemelerimizi'unu suyu tuzu kabın içinde iyice karıyoruz hamurumuz kulak memesi kıvamına gelince üzerini ince bir bezle kapatıp yarım saat kadar dinlenmeye bırakalım,sonra yumruk gibi hamurlarımızı kesip ayıralım,ardından ekmek tablanızda veya mutfak tezgahınızda yufka gibi açalım önceden erittigimiz ve ılımaya bıraktığımız sarı renkli çiçek tereyağıyla iyice bir yağlayalım ve kare olarak hamurumuzu katlayalım,kızğın saçın üstünde gözleme üretimine geçelim çevire çevire pişirelim tepsiye veya peçete kağıdının üzerine indirirken yine yazlık çiçek tere yağını sürüyoruz servise hazır yanında yayık ayranı ile lezzetine doyum olmaz afiyet olsun.
bazlama-tarifi-yesildere
bazlama-tarifi-yesildere
Kaynak site:deresih.blogspot.com