Köy Odası - elmadag yeşildere dereşıh unutulan gelenekler


UNUTULAN GELENEKLER (Musa K.Yağcı )

Köy Odası: Köy odası köyün yegane toplantı ve eğlence mekanlarıdır. Köy odası genellikle bağ-bahçe tarla işlerinin olmadığı kış aylarında kullanılır. Gündüz yaşlılar, akşam gençler toplanır, sohbetler edilir, oyunlar oynanır ve eğlenceler düzenlenirdi.

Eski Yeşilderede bizim hatırladığımız sekiz adet köy odası var idi. köy odalarının ikisinde dışarıdan gelen misafirler ağırlanır, diğerlerini de yaşlılar ve gençler paylaşırdı.

 Eskiden köy odalarının hususiyeti daha bir fazla idi. Yaşlılar ve gençler asla birlikte toplanmazlardı. Gençlerle yaşlıların oturmaları, sohbetleri, odaları ayrı ayrı idi. Bu davranış türü terbiye nezaket ve saygı icabı idi. 

Küçük büyüğün yanında sigara içemez, ayak ayak üstüne atıp oturmaz, lafa karışamaz, müsaade itemeden kalkamazdı. gençler akşam toplanır sabah ezanı okunmadan önce odayı terk ederlerdi.


Köy odalarının kendisine has bir oturma düzeni var idi, önde ocak başında yaşlılar oturur, yaşça küçük olan arka sıralarda yer alırdı. Gençlerden birisi odaya girmek istediğinde odanın ayaklık denilen girişinde içeri çağırılana kadar beklerdi. Yaşlı birisi konuşurken diğerleri saygı dikkatle onu dinlerler idi.

www.deresih.blogspot.de

Tv ler diziler akıllı telefonlar kısaca teknoloji kullanımının gözünü çıkarınca derince nefes alıp hey gidi eski zaman eski dereşıh dediğinizde eski örf adetlerden bir tanesini yanındakine yada yazılı olarak bir sosysl ağda paylaş.

Köy Odaları vardı degilmi eski köydeyken ?

Kimlerin odası vardı?
 Arapgilin oda ibrahim ağanın oda 
Bir kaç örnektir.

Yeşilderede köy odası ne demekti ? 
eski köy için ne demekti?
O zamanlarda köy adaları sosyal medya idi,ekonomi haberleri dereşıh haberleri dereşıhın sorunlarının tartışıldığı iletişimin sağlandığı eğlencenin gençlerin yaşlıların yeriydi.

Köy odası her mahallede belli başlı başlı kişilerin olanağını sunmasıyla oluşurdu toplanıp doyumsuz sohbetlerin yapıldığı şimdilerin cafe,kahvehanesinin karşılıgıydı.

Dereşıhta ve köylerde odalar yeni dünyanın hayır ve kültür merkezleriydi,köyleregelen garip ,gurabba,yolcu,çenği,tüccar, işci,ırgat,çoban,çerçici aklınıza gelen seferi insanların büyük bir huşu ve gönül rahatlığıyla bedava yiyip içeçegi yatacağı konaklayacı,atına arabasına bakıldığı şimdinin otel,motel pansiyonuydu.

Bir zamamlar anadoluda köy  odaları bugünün sosyal ağıydı,köy odaları Anadolu insanının sıcaklığının misafir perverliğinin riyasız sevginin, paylaşımın vefanın,Simgesiydi,
her mahallede bulunun köy odalarının finansmanı durumu düzgün köylüler tarafından sağlanır ve idamesinide Oda sahibi yada seçtigi kişi tarafından yürütülürdü,görevli sabah namazı sonrası mahallesindeki odayı açar temizliğini yapar, sobasını yakar çayını demlerdi. odalar topluca yemek yemek çay içmek ,eğlenmek ,bayramlarda toplanmak bayramlaşmak,cenaze taziyelerini kabül etmek,her kezin getirdiği yemeği taziyeye gelenlere sunulduğu ortamdı.


 Dereşıhta ve diger yerlerde eskiden köy odası her şey demekmiş şimdinin düğün solonu gibi düğün sona erene kadar oda düğün odası olur köy odasında eğlenilir yemekler yenilir. Düğün bitince oda yine temizlenir eski halinde bırakılırmış.